Op onze website worden alleen functionele cookies gebruikt om de site optimaal te laten werken.
Bierblog:
De Biergondiër

Biergeschiedenis Hoegaarden

Biergeschiedenis Hoegaarden

Hoegaarden als belastingparadijs

Het bekendste witbier is wellicht Hoegaarden, maar wat is de geschiedenis van dit merk?

Het dorp Hoegaarden

Als een waar ‘Asterix & Obelix-dorp’ was het gehucht Hoegaarden vanaf de 16eeuw een enclave in het Hertogdom Brabant; het behoorde immers toe aan hetPrinsdom Luik. Hoegaarden ligt zo’n beetje op de taalgrens in België, wat hetnog steeds een vreemde eend in de bijt maakt.

Voor Hoegaarden gold er in die tijd nauwelijks accijns op bier en ook de accijnsvrije uitvoer naar Brabant was geen probleem. Dat was voor bierbrouwers letterlijk een gat inde markt; in de 18 eeuw waren er in Hoegaarden 35 brouwerijengevestigd op slechts 67 inwoners.

Het moderne Hoegaards Witbier

In die tijd werd er al Hoegaards Witbier gebrouwen en dat heeft Louis Tomsin het langste volgehouden. Toen er voor hem geen opvolging was besloot hij zijn brouwinstallatie in 1957 aan een museum te schenken. Zijn buurman, melkboer Pierre Celis, had echter nog wel zin om de witbier-traditie voort te zetten en vroeg het recept aan Tomsin. Met wat aanpassingen ging Celis aan de slag en legde daarmee de basis voor het moderne Hoegaarden Witbier.

Na een brand in 1985 werd de brouwerij overgenomen door Stella Artois (AB Inbev) en vertrok Pierre naar Texas om daar de Celis Brewery te starten. Dochter Christine staat daar inmiddels aan het roer en brouwt nog steeds de Celis White.

Een kleine impressie

De wereld van proosten & proeven.

Op dit moment zijn er geen items om weer te geven.
Smaakt dit naar meer?

onafhankelijk advies, gesteund door meer dan 30 jaren ervaring