De revival van de Kopstoot
Bye bye slappe pils en goedkope jenever, de kopstoot bestaat niet meer uit de goedkoopste jenever en eerste de beste pils, maar wat dan wel? Lees het in deze bierblog.
Lekker bier is belangrijk, maar een schoon glas net zo. Het laat bier perfect tot zijn recht komen én zorgt voor een goede schuimkraag.
Maak bierglazen niet schoon in de vaatwasser, maar was ze met de hand af. De vaatwasmachine zorgt voor vettigheid en kalkaanslag op de glazen. Hierdoor ontstaat er een witte waas die je daarna (helaas) niet meer weg krijgt. Voor het met de handafwassen, gebruik je warm water, soda en een schone borstel. Was al de viezigheid weg en spoel het glas daarna af met koud water. Laat het glas vervolgens uitlekken.
Bierglazen die zijn schoongemaakt poleer je met een schone doek óf droog je aan de lucht. Hiervoor kun je een afwasrekje gebruiken. Als je de glazen laat drogen op een doek of het aanrecht kan dit zorgen voor een onfrisse lucht. En dat is precies wat je niet wilt tijdens het drinken van een glas bier. Zorg voor ruimte rondom de glazen in het afwasrek. Hierdoor kan de lucht goed erin.
Vaak worden bierglazen ook gebruikt om andere dranken in te schenken. Bijvoorbeeld op drukke dagen wanneer sommige glazen op raken. Dit is niet handig want andere dranken (bijvoorbeeld vruchtensap of melk) kunnen het bierglas aantasten met vettigheid die je lastig weg krijgt.
Voordat je ondergistende bieren, zoals pils in een glas schenkt, spoel je deze eerst af met koud water. Er ontstaat een waterfilmpje op het glas, waardoor je een perfecte schuimkraag krijgt. Voor bovengistende bieren geldt een andere regel. Deze spoel je eerst met koud water en droog je daarna met een schone poleer- of theedoek.
Het loont écht om te investeren in een taptraining voor medewerkers.