27 Meibock; een weizenbock om de lente te vieren
de Biergondiër presenteert een heerlijk lentebier
Hoe kan het ook anders. de Biergondiër is geboren in het seizoen van het nieuwe leven, de lente. Op deze heugelijke dag, 27 mei, vieren we de geboorte van de 27 Meibock. Naast de quadrupel 4 het Leven het tweede bier in het assortiment.
de Meibock -het lentebier
De dagen worden langer, de eerste knoppen ontkiemen aan de bomen en op de weilanden en soms is het echt warm in de zon. Heel duidelijk geval: Nu is het tijd voor Meibock!
Sterke en zware bieren zoals herstbockbieren, speciale winterbieren, stouts of porters zijn vooral populair in de winter, terwijl lichte en verfrissende bieren zoals witbieren of pilsbieren in de zomer gedronken worden.
Het juiste bier voor de lente is zonder twijfel het Meibockbier. Traditioneel wordt het lichtsterke bier na de vastentijd geserveerd en van april tot en met juni gedronken. Rond Pasen is het vaak nog wat fris, dus een paar procent meer kan ook geen kwaad.
Wat is een Meibock?
De Meibock om te drinken is van oorsprong een sterk bier van lage gisting met een alcoholgehalte van rond de 6%. Tegenwoordig zien we steeds vaker bockbieren van hoge gisting.
Het verhaal van de Meibock
Zoals bij elk groot bier, is er een legende over de oorsprong van de Meibock. Op dit puntkijken we naar de 14e eeuw. In de brouwerijstad Einbeck werd toen het bockbier uitgevonden. Dit bier was al snel erg populair in heel Duitsland en buiten de landsgrenzen.
Het populaire bier werd ook in München goed ontvangen; daar wist de Hofbräu zelfs de brouwmeester uit Einbeck, Elias Pichler, te strikken die waarschijnlijk in 1614 voor het eerst een licht bockbier brouwde als seizoenslentebier, dat werd beschouwd als van bijzonder hoge kwaliteit zijn. Het bockbier dankt zijn naam aan zijn oorsprong: "ainpöckisch Pier" werd "Ainpöck" en in het Beiers uiteindelijk "oan Bock", het bockbier.
Het fijne brouwsel was niet alleen een culinair genot. Hij zou München hebben gered van onheil tijdens de 30-jarige oorlog. In 1632 zou de Zweedse koning Gustav Adolf met zijn troepen voor de stad hebben gestaan om deze te plunderen. De Beierse hertog Maximiliaan I kon echter onderhandelen. Zo gebeurde het dat de Zweden vreedzaam vertrokken na ontvangst van 220 hectoliter Meibock-bier als "beschermend bier".
Meibock en herfstbockbier- wat is het verschil?
De Meibock is eigenlijk het oorspronkelijke bockbier; veel later werd ook het herfstseizoen feestelijk ingeluid met een Herfstbockbier. Dat is overigens vandaag de dag vooral een Nederlandse traditie.
27 Meibock
Op de verjaardag van de Biergondiër, 27 mei, introduceren we de 27 Meibock. Een karaktervolle Weizenbock die frisheid en volmondigheid prachtig combineert. Mooie zoete, volle smaak, een kruidigheid die je van een Weizen mag verwachten en een lichtbittere afdronk.
Hiep Hiep Hoera, een feestje bij iedere slok!
Deze Weizenbock laat zich uitstekend combineren met mooie lentegerechten zoals asperges of lamsvlees, maar bijvoorbeeld een carpaccio of een varkenshaasje omwikkeld met spek.
Op Kaaz-gebied adviseren we een boeren belegen kaas of pittige geitenkaas.
de Meibock -het lentebier
De dagen worden langer, de eerste knoppen ontkiemen aan de bomen en op de weilanden en soms is het echt warm in de zon. Heel duidelijk geval: Nu is het tijd voor Meibock!
Sterke en zware bieren zoals herstbockbieren, speciale winterbieren, stouts of porters zijn vooral populair in de winter, terwijl lichte en verfrissende bieren zoals witbieren of pilsbieren in de zomer gedronken worden.
Het juiste bier voor de lente is zonder twijfel het Meibockbier. Traditioneel wordt het lichtsterke bier na de vastentijd geserveerd en van april tot en met juni gedronken. Rond Pasen is het vaak nog wat fris, dus een paar procent meer kan ook geen kwaad.
Wat is een Meibock?
De Meibock om te drinken is van oorsprong een sterk bier van lage gisting met een alcoholgehalte van rond de 6%. Tegenwoordig zien we steeds vaker bockbieren van hoge gisting.
Het verhaal van de Meibock
Zoals bij elk groot bier, is er een legende over de oorsprong van de Meibock. Op dit puntkijken we naar de 14e eeuw. In de brouwerijstad Einbeck werd toen het bockbier uitgevonden. Dit bier was al snel erg populair in heel Duitsland en buiten de landsgrenzen.
Het populaire bier werd ook in München goed ontvangen; daar wist de Hofbräu zelfs de brouwmeester uit Einbeck, Elias Pichler, te strikken die waarschijnlijk in 1614 voor het eerst een licht bockbier brouwde als seizoenslentebier, dat werd beschouwd als van bijzonder hoge kwaliteit zijn. Het bockbier dankt zijn naam aan zijn oorsprong: "ainpöckisch Pier" werd "Ainpöck" en in het Beiers uiteindelijk "oan Bock", het bockbier.
Het fijne brouwsel was niet alleen een culinair genot. Hij zou München hebben gered van onheil tijdens de 30-jarige oorlog. In 1632 zou de Zweedse koning Gustav Adolf met zijn troepen voor de stad hebben gestaan om deze te plunderen. De Beierse hertog Maximiliaan I kon echter onderhandelen. Zo gebeurde het dat de Zweden vreedzaam vertrokken na ontvangst van 220 hectoliter Meibock-bier als "beschermend bier".
Meibock en herfstbockbier- wat is het verschil?
De Meibock is eigenlijk het oorspronkelijke bockbier; veel later werd ook het herfstseizoen feestelijk ingeluid met een Herfstbockbier. Dat is overigens vandaag de dag vooral een Nederlandse traditie.
27 Meibock
Op de verjaardag van de Biergondiër, 27 mei, introduceren we de 27 Meibock. Een karaktervolle Weizenbock die frisheid en volmondigheid prachtig combineert. Mooie zoete, volle smaak, een kruidigheid die je van een Weizen mag verwachten en een lichtbittere afdronk.
Hiep Hiep Hoera, een feestje bij iedere slok!
Deze Weizenbock laat zich uitstekend combineren met mooie lentegerechten zoals asperges of lamsvlees, maar bijvoorbeeld een carpaccio of een varkenshaasje omwikkeld met spek.
Op Kaaz-gebied adviseren we een boeren belegen kaas of pittige geitenkaas.