Maak zelf een heerlijk Glühbier
Glühbier
Op het moment dat de temperaturen gaan dalen en de eerste sneeuw is gevallen beginnen de meesten al te hunkeren naar het eerste glaasje glühwein. Niks mis mee, maar voor bierliefhebbers kun je met dezelfde werkwijze een heerlijk alternatief bieden.
Glühwein is eigenlijk niks anders is dan verwarmde wijn, waaraan tijdens het verwarmen kaneel, kruidnagel,steranijs en citrusschillen worden toegevoegd. Wil je het wat zoeter hebben, dan kun je er bijvoorbeeld ook nog suiker of honing bij doen.
Zo maak je zelf glühbier
Om een echt lekker glühbier te maken kun je bij het maken van de bierkeuze al alle kanten op. Experimenteer gerust met diverse bierstijlen; het meest voor de hand liggen de donkere stijlen dubbel, quadrupel en herfstbock, maar zeker ook fruitbieren als Kriek.
Qua toevoegingen mag de fantasie zijn vrije loop krijgen; denk bijvoorbeeld aan sinaasappelen, kersen, bramen, kruidnagel, pepers, kaneel, honing, ahornsiroop en basterdsuiker.
Welk bier je ook wilt gebruiken: verwarm het met beleid! Door het te snel op te willen warmen jaag je de aroma’s het bier uit en dat komt de smaak zeker niet ten goede. Met andere woorden, gebruik een lage vlam voor het beste resultaat. Blijf weg van te hete temperaturen zodat het niet aan de kook raakt.
De werkwijze van glühbier
Gebruik bij voorkeur drie flesjes bier en hou het fruit en kruiden bij de hand, net als de suiker en siroop.
Wat extra tips:
Steek kruidnagels in de schil van sinaasappelen.
Maak eventueel kleine inkepingen in de sinaasappel om een beetje sap in het bier te laten trekken.
Schenk het bier in een ruime pan op een laag vuur.
Als het bier warm wordt voeg je het fruit en kruiden toe.
Het geheel laat je gedurende 20 minuten op een laag vuur pruttelen. Laat het deksel op de pan om de aroma’s te bewaren.
Na 20 minuten kun je het brouwsel proeven. Mocht het nog niet op smaak zijn, dan kun je eventueel wat extra suiker toevoegen.