Bierstijlen: Bière Brut
Het beste van 2 werelden combineren in 1 bijzondere drank
Bieren met een 2de gisting op fles komen vaker voor. Dit is tevens onderdeel van het proces om Champagne te maken. Door het brouwproces van bieren te combineren met de hergisting van Champagne krijg je een bijzonder product.
We scheren deze bierstijl meestal over één kam en noemen het ‘champagnebieren’ om het voor iedereen gemakkelijk te houden. Officieel mag er niet over deze term gesproken worden, aangezien ‘champagne’ een beschermd begrip is. Het patent ligt namelijk op de streek Champagne in Frankrijk. De bierbrouwers zullen deze term dan ook nooit op het label zetten, maar een andere naam meegeven zoals Bière Brut.
Wat is Bière Brut?
Bière Brut is een ondergistend speciaalbier wat een lange rijping heeft ondergaan. Over het algemeen zijn het Belgische bierbrouwers die deze bijzondere bierstijl brouwen door toevoeging van suikers en champagnegist. Sommige worden zelfs gerijpt in grotten in de champagnestreek van Frankrijk. Deze bieren zijn gekruid en hebben een hoog koolzuurgehalte. In tegenstelling tot veel andere speciaalbieren hebben champagnebieren dus behoorlijk zurige smaken. Een belangrijk kenmerk is dat champagnebier een hoog alcoholpercentage heeft van 10% of hoger.
Er is geen bepaalde kleur van toepassing. De kleuren variëren namelijk van extreem licht tot bijzonder donker.
Rijping van Bière Brut
Bière Brut wordt hergist op de fles en daarna maandenlang gerijpt op gist in de fles. De gist weekt zich hierdoor los van de wand van de fles en komt in de hals terecht. De flessen worden vervolgens schuin, met de hals naar beneden opgeslagen in een donkere ruimte. Gedurende een aantal weken worden de flessen lichtelijk gedraaid tot dat deze recht naar beneden (verticaal) zijn geplaatst.De flessenhals wordt ten slotte ingevroren om de gist te kunnen verwijderen. Door de druk die er ontstaat wordt de bevroren gistprop uit de fles gelanceerd.
Uiteindelijk wordt de welbekende kurk geplaatst en vind het bijzondere bier zijn weg naar de vele liefhebbers.
We scheren deze bierstijl meestal over één kam en noemen het ‘champagnebieren’ om het voor iedereen gemakkelijk te houden. Officieel mag er niet over deze term gesproken worden, aangezien ‘champagne’ een beschermd begrip is. Het patent ligt namelijk op de streek Champagne in Frankrijk. De bierbrouwers zullen deze term dan ook nooit op het label zetten, maar een andere naam meegeven zoals Bière Brut.
Wat is Bière Brut?
Bière Brut is een ondergistend speciaalbier wat een lange rijping heeft ondergaan. Over het algemeen zijn het Belgische bierbrouwers die deze bijzondere bierstijl brouwen door toevoeging van suikers en champagnegist. Sommige worden zelfs gerijpt in grotten in de champagnestreek van Frankrijk. Deze bieren zijn gekruid en hebben een hoog koolzuurgehalte. In tegenstelling tot veel andere speciaalbieren hebben champagnebieren dus behoorlijk zurige smaken. Een belangrijk kenmerk is dat champagnebier een hoog alcoholpercentage heeft van 10% of hoger.
Er is geen bepaalde kleur van toepassing. De kleuren variëren namelijk van extreem licht tot bijzonder donker.
Rijping van Bière Brut
Bière Brut wordt hergist op de fles en daarna maandenlang gerijpt op gist in de fles. De gist weekt zich hierdoor los van de wand van de fles en komt in de hals terecht. De flessen worden vervolgens schuin, met de hals naar beneden opgeslagen in een donkere ruimte. Gedurende een aantal weken worden de flessen lichtelijk gedraaid tot dat deze recht naar beneden (verticaal) zijn geplaatst.De flessenhals wordt ten slotte ingevroren om de gist te kunnen verwijderen. Door de druk die er ontstaat wordt de bevroren gistprop uit de fles gelanceerd.
Uiteindelijk wordt de welbekende kurk geplaatst en vind het bijzondere bier zijn weg naar de vele liefhebbers.